A Coca-Cola egy népszerű szénsavas üdítőital, amely majdnem a világ összes országában kapható. Sokan kedvelik, azonban kevesen ismerik a történetét. Nézzük hát, hogyan alakult ki mindez az 1800-as évek végétől egészen napjainkig és milyen hozamlehetőséget rejt a cég, a befektetők számára.   

Kezdetek

John Stith Pemberton gyógyszerész 1884-ben készített egy bórból és kokainból álló italt, egy úgynevezett coca wine-t. 1885-ben Atlanta városa alkoholtilalmat vezetett be, így Pemberton nekiállt egy alkoholmentes, szénsavas változat kidolgozásának.
Az új italt először 1886-ban adták el az atlantai Jacob’s Pharmacy gyógyszertárban, eredetileg gyógyhatású készítményként. Pemberton szerint a Coca-Cola egy sor betegségre jelent gyógyírt, többek között a morfinizmusra, emésztési zavarokra, migrénre, impotenciára.

1888-ra már három különböző cég gyártott Coca-Colát. Pemberton cégének egy részét eladta Asa Griggis Candler-nek, aki 1888-ban megalapította a Coca-Cola Corporation-t. Pemberton az ital értékesítésének jogait másodszor is eladta. Ezzel egy időben fia, Charley is elkezdte a termék saját változatát árulni. A Coca-Cola név tulajdonosa Charley volt, de a két másik gyártó is használhatta a receptet. 1888-tól Candler a saját kóláját YUM-YUM és KOKE néven árulta. Miután egyik márkanév sem vált be, nekikezdett a Coca-Cola márkanév peres megszerzésének. A recept kizárólagos jogát megvásárolta Pembertontól és a többi gyártótól.

A Coca-Colát először 1894-ben árulták üvegben, az első dobozos cola 1955-ben jelent meg.


A titkos receptjét csak a két igazgató ismeri. Gyártása és forgalmazása egy franchise rendszeren alapul, csak a kólasürítményt és a szirupot gyártja. A palackozóüzemben a kólasűrítményhez és sziruphoz vizet, cukrot, illetve mesterséges édesítőket adnak hozzá, majd palackozás előtt szénsavval dúsítják. Ezután kis és nagykereskedelmi csatornákon át értékesítik.

Mára a Coca-Cola több, mint 800 italt kínál az Egyesült Államokban, beleértve a 250 alacsony és nem kalória tartalmú italokat is. A kólán kívül megtalálható több fontos ital, ami országonként változik, és nagy bevételt teremt a cégnek. Ilyenek a Dasani ízesített vizek, Dunkin’Donuts kávék, Fuze Tea, Gold Peak Tea, Minute Maid, Odwalla, Powerade, Simply termékek, stb.

Befektetői szemmel nézve

A The Coca-Cola Company ilyen termékpalettával jó befektetésnek számít.

A Trust Company vitte tőzsdére a The Coca-Cola Company-t még 1919-ben. A vállalat beletartozik az amerikai Dow Jones indexbe. A cikk megírásakor a cég piaci értéke 200 milliárd dollár körül volt. Fontos adat a cégről, hogy 2018 ban az éves osztalék 3,28 % volt. Az osztalékot 4 részben, negyedévente fizeti, és általában áprilisban szokta emelni az osztalék mértékét.

Az alábbi ábrán a részvényenkénti osztalékot látjuk(dollárban), 1990-től 2018-ig. 

 
Érdemes megfontolni, hogy ne csak a cég termékeinek a fogyasztói legyünk, hanem tulajdonosai is. 
 
Ha csak 8 évet megyünk vissza az időben, akkor láthatjuk, hogy 2010-ben mindössze 25 dollárért vásárolhattunk részesedést a cégben. Azóta mostanáig(2018 decemberig), ha nem ijedtünk meg a részvény árának hullámzásaitól és szépen ültünk rajta évről évre, akkor elmondhatjuk, hogy dupla haszon üti a markunkat.

­

Először is, negyedévente megkaptuk az utána járó osztalékot, ami az akkori 0,88 dolláros kezdő osztalékról 1,56 dollárra növekedett.

­

Másodszor, egy közel 25 dolláros részvényenkénti árfolyam nyereségünk is keletkezett, ugyanis 2018 utolsó negyedévében a részvény ára elérte az 50 dollárt. Természetesen tovább tarthatjuk a részvényeinket, ha számunkra az osztalékhozam az elsődleges cél. Közben arra is spekulálhatunk, hogy tovább emelkedik a részvény ára. 2019 áprilisában várhatóan a cég tovább fogja emelni az osztalékot. 
 
A nagy riválisról, a PepsiCo Inc.-ről itt olvashatsz. 

Az eredeti cikket Osztalékszászár állította össze, amit az Alinpro Holding átdolgozott.

­

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani! Köszönöm!