Előző cikkemben a Coca-Cola Company-ról írtam, amiben megnéztük, milyen befektetési lehetőség rejlik a cégben. Ebben a cikkben a nagy riválisról, a PepsiCo Inc.-ről lesz szó, amiből azt is megláthatjuk miért érdemes befektetni a vállalatba.

A Coca-Cola-hoz hasonlóan a pepsi is egy népszerű űditőítal és még a története is hasonlóan kezdődött. 1898-ban Caleb D. Bradham, new berni gyógyszerész Észak Karolinából, a szénsavas víz, cukor, vanília, kóla olajok és mogyorók különféle vegyítésével kísérletezett, ekkor fedezte fel a Pepsi-Colát. Az egyik kombinációt, amely a barátainak legjobban ízlett, elnevezte Brad’s Drinknek. 1902-ben nevet változtattak és pepsinből eredeztették a márkanevet, amellyel utaltak gyógyhatására, így kapta az ital a Pepsi-Cola nevet. 

1905-re a termék iránti kereslet akkorára nőtt, hogy átlépte Bradham gyártási lehetőségeit. A cég ekkor úgy határozott, hogy eladja az engedélyt az első önként jelentkező palackozó üzemnek. Az elkövetkezendő 6 évben kétszázötvenre emelkedett a pepsi gyártók száma. 17 év siker után a cukorpiac válságba került, s ez Bradhamet a vállalat eladására kényszerítette.

1922 és 1933 között 3-szor ajánlotta fel a Coca-Colának megvételre a Pepsit sikertelenül. Pár sikertelen év után a Luft és Goth vette át a céget, akik eredetileg édességek értékesítésével foglalkoztak, és elhatározták, hogy ehhez a tevékenységi körhöz kapcsolják a Pepsi Cola forgalmazását.

Egy új vállalat jött létre, a Pepsi Cola Company. 1930-as évekre terjeszkedni tudott a cég Kanadában, Mexikóban, Európában, Nagy-Britanniában. A második világháború idején mintegy a szövetségeseket támogató jelzésként változtatott az eddigi logójának a színein, és az amerikai lobogó színeit a pirosat, a fehéret, és a kéket öltötte magára.

A Pepsi logó alakulása 1900-tól napjainkig.

1950-ben alakult meg a Pepsi-Cola International Ltd., amely már 200 gyártóval rendelkezett, közel 61 országban. 1965-ben újabb sikereket könyvelhetett el a vállalat, ami egybeolvadt a Frito Lay-jel (sós snack sikeres szereplőjével), amelynek következtében létre jött a PepsiCo Inc.

A vállalat üdítőital és snackmárkái a Föld szinte minden pontján, több mint 195 országban megtalálhatóak. Szárnyalását annak köszönheti, hogy legfőbb riválisánál, a Coca-Cola-nál jóval hamarabb kezdte szélesíteni kínálatát, elsősorban a fogyasztók által egyre inkább preferált, az egészséges életmódhoz illeszkedő termékekből.

A két nagy kólaóriás útja 2000-ben vált látványosan ketté, amikor a PepsiCo megvásárolta a Gatorade sportitalt, ami amerikában a sportitalfogyasztás 80%-át teszi ki. Jelentős előnnyel vezet a Tropicana márkája a világ gyümölcslevei között. Egyéb húzóerő a cégben a Lay’s, Quaker, Lipton, Aquafina vizei, és a Walkers.

A PesiCo Inc.-hez tartozó márkák.

 

Befektetői szemmel nézve

A cikk megírásakor, 2019 január első felében, a cég piaci értéke 150 milliárd dollár körül alakult. 2018-ban 3,16 %-os osztalékot fizetett. 

Az alábbi ábrán a részvényenkénti osztalékot látjuk(dollárban), 1990-től 2018-ig. 

 

Ha csak 8 évet megyünk vissza az időben, akkor láthatjuk, hogy 2010-ben mindössze 60 dollárért vásárolhattunk részesedést a cégben. Amennyiben türelmesek voltunk, akkor elmondhatjuk, hogy mostanra dupla haszon üti a markunkat.
 
Elsősorban, évente megkaptuk az utána járó osztalékot, ami az akkori 1,89 dolláros kezdő osztalékról 3,71 dollárra növekedett.
 
Másodsorban, egy közel 50 dolláros részvényenkénti árfolyam nyereségünk is keletkezett, 2019 januárjáig. Természetesen arra  spekulálunk, hogy tovább emelkedik a részvény ára és emellett szépen bezsebeljük az osztalékot is. Hosszútávú befektetésként érdemes gondolkodni a vállalatban. Ahogy a Coca-Cola-nál írtam ne csak fogyasszuk a termékeit a PepsiCo Inc.-nek, hanem legyünk a cég tulajdonosai is, hogy ezáltal gyarapítsuk vagyonunkat. 
 

 Az eredeti cikket Osztalékszászár állította össze, amit az Alinpro Holding átdolgozott.

­

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el megosztani! Köszönöm!